Биоредуциране на целулита

Най-често срещаните естетични проблеми, свързани с контурите на тялото, за които пациентите търсят решение, са целулитът, мастните натрупвания и отпуснатата кожа. 

След 20-годишна възраст всяка година се произвежда с 1% по-малко колаген в дермата. Кожата е сложна структура, състояща се от епидермис, дермо-епидермална гранична зона и дерма, като под дермата се разполага подкожието, изградено предимно от мастна тъкан и съединителнотъканни влакна. Епидермисът се състои от повърхностен рогов слой от мъртви клетки и вътрешен слой с живи клетки. Дермата е изградена от множество колагенови и еластинови влакна, кръвоносни съдове, нервни окончания и желатинова субстанция, богата на полизахариди, хиалуронова киселина и други вещества. В дермата са разположени и фибробластите – клетките, отговорни за синтеза на колаген и еластин. Тези структурни протеини постоянно се обновяват, но след 20-годишна възраст процесът на обновяване се забавя, в резултат на което с напредване на възрастта като клинична и естетична проява се наблюдава отпускане на кожата не само на лицето, но и в областта на корема, горната част на ръцете и вътрешната част на бедрата.

Целулитът се появява при доста голям процент пациенти, най-често от женски пол, а мастните натрупвания са резултат от нездравословния начин на живот, отсъствието на правилен и балансиран хранителен режим, липсата на достатъчно двигателна активност и други фактори.

В научната литература целулитът се описва като 2 основни вида: възпалителен (тежка инфекция на цялата кожа и подкожие, като възпалението може да се разпространи в целия организъм и лечението е в болнични условия) и козметичен (поява на неравности по повърхността на кожата), който се дължи на промяна в съединителната тъкан, по-точно в колагеновата мрежа (септи), която разделя мастната тъкан на отделения (мастни камери, лобули). Когато съединителната тъкан промени своята плътност и се отпусне, се появяват неравности по кожата – целулит.

Друг естетичен проблем, за който пациентите търсят решение са излишните мастни натрупвания. Най-често се срещат напълняване тип „ябълка“ – мастните отлагания са в областта на корема и ханша и тип „круша“ – излишните мастни натрупвания се локализират в областта на глутеуса и бедрата.

Процедури за редуциране на мастните отлагания, стягане на кожата и лечение на целулит

Днес за отстраняване на тези проблеми се предлагат различни процедури на базата на ултразвук, радиочестота и други технологии, които повишават локалната температура. Използват се съвременни апарати, които произвеждат топлина, пренасят я в дълбочина, осъществяват механично и термично въздействие върху мастната тъкан и подобряват циркулацията. В тази група влизат и процедури само с механично въздействие като LPG, вендузи, дълбок масаж и др. В последните години се прилага и мезолиполиза – инжектиране на различни коктейли на базата на ацетилхолин, които лизират мастните клетки и улесняват освобождаването на мастните киселини в извънклетъчното пространство, последвани от лимфодренажни процедури. Липосукцията също се използва като метод за премахване на локалните мастни отлагания.

Venus Legacy е иновативен апарат, който едновременно третира целулит, отпусната кожа и локализирани мастни натрупвания. Апаратът комбинира:

3 модерни технологии: мултиполярна радиочестота (RF), която затопля тъканите, пулсиращо електромагнитно поле (PEMF) – стимулира производството на растежни фактори и подобрява синтеза на колаген и еластин, и VariPulse технология – плавно и регулирано засмукване и освобождаване на кожната гънка за дълбоко проникване на енергията в тъканите, лимфен дренаж и стимулиране на кръвообращението.

Радиочестотата представлява постоянен ултрависокочестотен ток, който при попадане в тъканите създава поле, завихрящо наелектризираните частици, което води до загряване на тъканите (всички молекули в организма имат поляритет и когато този поляритет се смени, те се завъртат и произвеждат топлина). При биполярните радиочестотни апарати полето се заключва между два електрода. Според законите на физиката дълбочината на проникване на този ток е равна на половината от разстоянието между двата електрода. Важна е и проводимостта на тъканите – роговият слой на епидермиса не е добър проводник и съответно не се затопля, докато в дермата има молекули с електропроводимост, което е причина за загряването й. По същия начин се загрява и мастната тъкан.

Технологиите, базирани на радиочестотата са моно-, би- и мултиполярни – с множество електроди, като всеки електрод затваря верига с останалите. Venus Legacy използва мултиполярна радиочестота, която загрява мастната тъкан до температура 45–46°С. Колкото по-висока е температурата, толкова повече се ускоряват физиологичните процеси. На дисплея на апарата има термометър, който отразява температурните показатели в реално време. Много от другите радиочестотни апарати нямат тази опция и терапевтът не знае дали процедурата се извършва във физиологичните параметри. Оптималният физиологичен диапазон на температурата при Venus Legacy е 40–45°С. Разстоянието между електродите е 75 мм, т.е. прониква се на дълбочина около 4 см в тъканите.

Посредством VariPulse технологията тъканите се засмукват и попадат в кухината, където под въздействието на вътрешния малък кръг от 4 електрода се постига допълнително затопляне, т.е. апаратът разполага с изключително мощен термогенен накрайник, който затопля в необходимите параметри, а едновременно с това вакуумът подобрява микроциркулацията, като въздейства върху механорецепторите на клетките и стимулира техния метаболизъм.

На 20-годишна възраст съединителнотъканните влакна са плътни, здрави и добре оформени. Около 40–45 години слоят от колагенови влакна се разрехавява, а на 60–70 –годишна възраст влакната са изключително тънки и дори липсват. Това е причина за отпускането на кожата и появата на бръчки. Необходимо е да се стимулират фибробластите за синтез на нов колаген и с помощта на радиочестотата по напълно естествен начин се постига тяхната стимулация, т.е. по естествен начин кожата се възстановява, уплътнява и стяга. Има много научни изследвания, които показват, че при точно тези параметри на апарата Venus Legacy реално се осъществява обновяване на колагеновите влакна под въздействие на радиочестотата. Клиничните проучвания категорично доказват, че кожата е по-стегната и еластична след препоръчаните 6–8 процедури с този апарат.

Електромагнитни вълни се генерират, когато през един проводник протича ток. В накрайниците (електродите) на апарата има намотки, през които протича ток и се генерира електромагнитно поле, което стимулира синтеза на растежни фактори и активира фибробластите за производство на нов колаген и еластин.
Пулсиращото магнитно поле влияе върху физиологията на човешкото тяло, ефикасно забавя стареенето на клетките, подобрява кръвоснабдяването на третираната зона, стимулира и ангиогенезата.
Комбинацията от тези 3 доказани технологии в апарата Venus Legacy, които работят в синергия, гарантира максимална ефективност, трайни резултати по отношение редуциране на целулита, подобряване състоянието на кожата, лифтинг, оформяне и намаляване на обиколките, висока степен на безопасност и комфорт на процедурите.

Клиничните проучвания доказват реални резултати от процедурата с Venus Legacy. Апаратът е изключително ефикасен и може да се комбинира и с други естетични процедури – например липолиза, като първо се провежда липолизата, а след един месец се прилага терапия с Venus Legacy.